Om KulturKurser
KulturKursers mål er at fremme interkulturelle kompetencer, lokalt og internationalt, for enkeltpersoner og organisationer. Vi opnår dette gennem forskningsbaserede kurser, der giver de analytiske værktøjer og den nødvendige viden til at trænge igennem i en globaliseret og kulturelt gensidigt afhængig verden.
KulturKurser drives som indtægtsdækket virksomhed med kursussekretariat på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS) på Københavns Universitet. KulturKurser består af et partnerskab mellem ToRS (Københavns Universitet) og Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU). Virksomheden er ikke egentlig kommerciel, men opfattes som en aktivitet, der understøtter de to stiftende institutioners formål.
KulturKursers undervisere
Forankringen på Københavns Universitet betyder, at alle kurser og foredrag er forskningsbaserede. Vores sprog- og kulturspecialister er eksperter, der tilbyder et dobbeltkulturelt perspektiv.
ToRS har landespecialister med viden om de unikke kulturelle forhold i lande fra Asien, Mellemøsten, Rusland, Østeuropa, Latinamerika, Nordafrika og Grønland. Vores forskere på ToRS kan se tv på kinesisk, læse blogs på arabisk og aviser på russisk, og samtidig forstår vi samspillet og barriererne mellem dansk kultur og verdenen uden for Vesteuropa og USA. Samtidig kan vi også lære medarbejdere i internationale virksomheder om danske kulturforhold.
IFU har investeringsrådgivere med indgående regionalt kendskab til forretning og kultur. Det betyder, at vi kan tilbyde et væld af ekspertviden i vores kurser og forelæsninger, som er skræddersyet til vores kunders specifikke behov.
Partnerne
Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS)
ToRS beskæftiger sig særligt med de kulturer, der anses for at være anderledes end den vestlige. Vi lærer om, lytter til og engagerer os med mennesker fra andre lande, som har andre verdensbilleder, religioner, livssyn, perspektiver og ideer, samt andre former for social organisering, statsdannelse, politikker og hierarkier – historisk og i dag.
Som humanistiske forskere fokuserer vi på aktører, helt ned på individniveau, deres udtryk af enhver art, herunder æstetiske, materielle, private og psykologiske udtryk og aftryk. Derfor studerer vi litteratur, medier, artefakter, kunst og musik, men også de mest hverdagsagtige vaner. Vores forskning skaber kundskab og indsigter, som bliver tilgængelig gennem sprogkundskaber, samt tematisk og regional ekspertise.
Læs mere om ToRS.
Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU)
IFU investerer i finansielt bæredygtige virksomheder, der bidrager til grøn omstilling samt økonomisk og social udvikling i udviklingslande og vækstmarkeder. Siden 1967 har IFU investeret i mere end 1.300 virksomheder i over 100 lande.
IFU er en impact investor, som bidrager til grønne, ligeværdige og inkluderende samfund og fremmer FN’s verdensmål. IFU tilbyder risikovillig kapital til virksomheder i udviklingslande i Afrika, Asien, Latinamerika og dele af Europa. Investeringerne foretages på kommercielle vilkår i form af aktiekapital, lån og garantier. IFU har investeret i mere end 1.300 virksomheder i over 100 udviklingslande og vækstmarkeder. Den samlede investering er på 107 mia. kr., hvoraf IFU har bidraget med 11 mia. kr. (2023).
Alle investeringer skal understøtte den grønne omstilling og bidrage til at reducere fattigdom og ulighed. Derudover har IFU skarpt fokus på virksomhedernes sociale og samfundsmæssige ansvar, der bl.a. skal sikre de ansatte ordentlige vilkår, og at virksomhedens produktion sker på et socialt og miljømæssigt bæredygtigt grundlag.
Kulturforståelse fremmer succes
IFU's engagement i KulturKurser.dk er en direkte udløber af fondenes politik om social ansvarlighed, der sigter mod at bibeholde høje standarder for etik, opførsel og ledelse i forbindelse med investeringer i udviklingslande. Samtidig mener IFU, at en øget kulturforståelse vil øge investorernes succesrate i udlandet.
IFU er Danmarks udviklingsfinansieringsinstitution. IFU blev etableret i 1967 og ligger under Udenrigsministeriet. Formålet med IFU er at fremme investeringer, der understøtter bæredygtig udvikling og realisering af verdensmålene i udviklingslandene.
Læs mere om IFU her.
Styregruppen
KulturKursers styregruppe består af institutlederen på ToRS og direktøren for IFU, flankeret af de medarbejdere, der til dagligt har med KulturKurser at gøre.